بهتر است یک کارت گرافیک مجتمع در سیستم خود داشته باشید، یا یک کارت گرافیک؟ در این مقاله از اگزونت تفاوت این دو گزینه را برای شما شرح می‌دهیم و به این سؤال پاسخ می‌دهیم که کدام یک از این دو حالت برای شما بهتر است.

مسئله‌ی اصلی در انتخاب یکی از این دو حالت، مورد استفاده‌ی شما از پردازنده‌ی گرافیکی است. و همچنین بودجه‌ای که شما برای خرید کامپیوتر در نظر گرفته‌اید، می‌تواند تعیین کننده‌ی اساسی دیگر باشد.

قطعا کارت‌های گرافیک به صورت کلی قدرت بیشتری از گرافیک‌های مجتمع دارند، اما این لزوما به این معنا نیست که کارت‌های گرافیک بهترین گزینه برای شما هستند.

گرافیک مجتمع چیست؟

در مقاله‌ی راهنمای خرید کامپیوتر، به این موضوع تا حدودی اشاره شد که گرافیک مجتمع به چه معناست. اما در اینجا موضوع را بیشتر برای شما شفاف خواهیم کرد.

پردازنده یا CPU در کامپیوتر شما مسئول اجرای محاسبات است که یکی از ارکان اصلی کامپیوتر به حساب می‌آید.

GPU که مخفف عبارت Graphics Processing Unit و به معنی واحد پردازش گرافیک می‌باشد، عملکردی مشابه پردازنده دارد. با این تفاوت که وظیفه‌ی این قطعه پردازش اطلاعات گرافیکی است.

گرافیک مجتمع به این معناست که شما این دو واحد پردازنده را در یک چیپ مشترک داشته باشید. در نتیجه اگر شما یک CPU با گرافیک مجتمع داشته باشید، پردازنده‌ی شما قادر خواهد بود هم به عنوان CPU و هم به عنوان GPU در کامپیوتر شما انجام وظیفه کند و برای کارهای سبک گرافیکی شما را از خرید کارت گرافیک بی نیاز کند.

کارت گرافیک مجزا چیست؟

یک کارت گرافیک مجزا، کاملا جدا از پردازنده‌ی شما به عنوان یک قطعه‌ی مستقل عمل می‌کند. کارت‌های گرافیک در خود یک GPU دارند که می‌تواند جدای از پردازنده به انجام پردازش گرافیکی بپردازد.

کارت‌های گرافیک همچنین در خود یک رم مستقل دارند که به آن VRAM گفته می‌شود که به GPU دسترسی بسیار سریع‌تری در دسترسی به RAM می‌دهد و به قدرت کامپیوتر شما می‌آفزاید. اگر بخواهیم این موضوع را با گرافیک مجتمع مقایسه کنیم، باید بگوییم که گرافیک مجتمع هیچ VRAMی در خود ندارد و به ناچار از رم کامپیوتر شما برای دسترسی به اطلاعات استفاده می‌کند.

تفاوت گرافیک مجتمع و کارت گرافیک در چیست؟

بزرگ‌ترین تفاوت میان این دو پردازنده‌ی گرافیکی، این است که زمانی که CPU و GPU در یک چیپ واحد گنجانده می‌شوند، یکی از آن‌ها محدود می‌شود. ساخت یک پردازنده با گرافیک مجتمع بدون محدود شدن GPU یک امر غیر ممکن است.

از آن‌جایی که محدود شدن پردازنده به دلیل GPU همیشه دردسر ساز می‌شود، در ساخت پردازنده‌هایی که گرافیک مجتمع دارند، همیشه این GPU است که محدود می‌شود.

اما می‌دانیم که کارت‌های گرافیک یک برد PCB، یک رم و یک سیستم خنک کننده‌ی مجزا دارند در نتیجه عملکرد آن‌ها به هیچ وجه محدود نخواهد شد.

عملکرد کارت‌های گرافیک مجزا به گونه‌ایست که بار کاری را از دوش پردازنده بر می‌دارد و به دلیل در اختیار داشتن VRAM مجزا، فضای رم شما را آزاد می‌کند.

بی شک یک کارت گرافیک مجزا می‌تواند در کامپیوتر شما بهتر کار کند و به افزایش قدرت کامپیوتر شما کمک کند. اما این بدین معنا نیست که شما لزوما به یکی از این گزینه‌ها نیاز دارید.

با گذر زمان گرافیک‌های مجتمع روز به روز بهبود پیدا کرده‌اند و امروزه کاملا از پس کار‌های ساده برمی‌آیند و حتی برای کارهای روزمره بیشتر از نیاز شما عملکرد دارند.

کارت گرافیک مجزا برای چه افرادی مناسب‌تر است؟

دو نوع مختلف از کاربران هستند که خرید کارت گرافیک مجزا برای آن‌ها بسیار عاقلانه تر است:

  • گیمرهایی که بودجه‌ی کافی برای خرید کارت گرافیک دارند

اجرای بازی‌ها یکی از مهم‌ترین عوامل در خرید کارت گرافیک مجزاست. چرا که همه‌ی بازی‌ها نیاز به یک کارت گرافیک برای پردازش اطلاعات گرافیکی دارند و استفاده از گرافیک مجتمع باعث کاهش قابل توجه فریم ریت بازی می‌شود.

  • افرادی که به صورت حرفه‌ای کارهای گرافیکی مانند طراحی، مدل سازی و ادیت فیلم و عکس می‌کنند.

همانطور که از اسم کارهای گرافیکی پیداست، کار با نرم افزارهای گرافیکی نیاز به کارت گرافیک قوی دارد به گونه‌ای که تولید کنندگان GPU کارت‌هایی با استانداردهای کاملا متفاوت برای سیستم‌های رندرینگ و ورک استیشن می‌سازند.

کارت گرافیک مجتمع برای چه افرادی مناسب‌تر است؟

  • کاربرانی که گیمر نیستند و به اجرای بازی بر روی کامپیوتر خود علاقه‌ای نداشته و می‌خواهند کارهای سبک با سیستم خود انجام دهند.

اجرای نرم افزارهایی مانند ورد و اکسل، متکی به پردازنده است و شما با داشتن یک گرافیک مجتمع که صرفا تصویر را برای شما نمایش دهد، می‌توانید به راحتی از این نرم افزارها استفاده کنید. کارهای روزمره مانند وب گردی نیز باری را بر روی GPU مجتمع سیستم شما قرار نمی‌دهند و شما نیازی به خرید یک کارت گرافیک گرانقیمت نخواهید داشت.

  • گیمرهایی که بودجه‌ی محدود دارند و می‌خواهند بازی‌های سبک را اجرا کنند.

خیلی از بازی‌ها هستند که در میان گیمرها و استریمرها محبوبیت بالایی دارند و اما نیازی به گرافیک قدرتمند ندارند. اجرای این بازی‌ها با فریم حدود 60 با گرافیک مجتمع کاملا امکان پذیر است.